Fodmap diyeti
![](https://pekbilir.com.tr/wp-content/uploads/2024/09/fodmap-diyeti-MD9wrvTs-300x200.jpg)
Düşük fodmap diyeti olarak adlandırılan ve fermente edilebilir karbonhidrat açısından fakir olan bu diyet genellikle hassas bağırsak sendromunu yönetmek için önerilir. Hassas bağırsak sendromu kramp, ishal ve gaz sancısıgibi belirtilere sebep olan bir sindirim bozukluğudur.
Fodmap’lar bağırsaktaki sıvı miktarını arttırır ve gaz oluşumunu tetikler. Bağırsaklarda artan sıvı ve gaz şişkinliğe neden olurken yiyeceklerin sindirilme hızını yavaşlatır. Bunun yanı sıra bağırsaklarda sıvı miktarının ve gazın artması karın ağrısı ve ishale neden olabilir. Düşük fodmap diyeti ile bu tür karbonhidratların kısıtlanması oluşabilecek semptomların önlenmesine yardımcı olur.
Fodmaplar oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller olmak üzere dört gruba ayrılır.
Oligosakkaritler: Buğday, çavdar, fındık, baklagiller, enginar, sarımsak ve soğan
Disakkaritler: Süt, yoğurt, peynir, dondurma, ayran, yoğunlaştırılmış süt ve çırpılmış krema gibi laktoz içeren ürünler
Monosakkaritler: Elma, armut, karpuz ve mango gibi meyveler; bal, agav nektarı ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi tatlndırıcılar dahil olmak üzere fruktoz içeren yiyecekler
Polioller: Armut, karnabahar, bezelye, sert çekirdekli meyveler ve mantarlar
Kahve, siyah çay ve yeşil çay kafein içeren gıdalar arasındadır ve fodmap içeriği düşüktür. Düşük fodmap içeriğine rağmen kahve, siyah ve yeşil çay kafein içeriğinden dolayı hassas bağırsak sendromu olan bireylerde oluşabilecek semptomları tetikler. Bu nedenle kafeinli içecekler de düşük fodmap diyetinde kısıtlanır. Ayrıca paketlenmiş gıdalardaki içerik listesini kontrol etmek fodmap diyetinde önemlidir. Bunun nedeni paketli gıdalarda prebiyotikler, yağ ve düşük kalorili şeker gibi fodmap içeriklerinin bulunmasıdır.
Fodmap Diyetinde Tüketilebilecek Besinler
Proteinler: Yumurta, tofu, kuzu, sığır, balık ve tavuk eti
Kepekli tahıllar ve Nişastalar: Beyaz ve kahverengi pirinç, mercimek, mısır, yulaf, kinoa ve patates
Meyveler: Yaban mersini, ahududu, ananas, kavun, kivi, misket limonu, üzüm ve çilek
Sebzeler: Fasulye, dolmalık biber, turp, lahana, havuç, kereviz, patlıcan, domates, ıspanak, salatalık, balkabağı ve kabak
Kuruyemişler: Fındık, ceviz, badem ve yer fıstığı
Tohumlar: Kabak, susam, ayçiçeği ve keten tohumu
Süt Ürünleri: Laktozsuz süt, yoğurt, parmesan, cheddar ve mozzarella peynirleri
Yağlar: Tereyağı, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı
Baharatlar: Kimyon, safran, tarçın, kırmızı biber, kişniş, kakule, zencefil, hardal, kırmızı biber ve tuz