Diş Taşı Temizliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
![Diş Taşı Temizliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler](https://pekbilir.com.tr/wp-content/uploads/2024/02/Diş-Taşı-Temizliği-İçin-Dikkat-Edilmesi-Gerekenler.png)
Diş Taşı Temizliği, ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. Diş ve diş eti sorunları genellikler dişlerin etrafında biriken plaklardan meydana gelmektedir. Dişlerinizi her gün düzenli olarak fırçalasanız bile dişlerinizde ulaşamayacağınız bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde plakların birikmesi sonucunda diş taşı oluşacaktır. Oluşan diş taşları fırçalayarak gidermeniz çok zordur ve diş taşları etraflarında daha fazla plak biriktirerek diş etlerinize zarar vermeye başlayacaktır. Bu nedenle Diş Taşı Temizliği için gereken önem gösterilmelidir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş taşı diğer adıyla tartar, diş yüzeyinde oluşan tabakaların temizlenmemesi sonucunda oluşarak diş üzerinde sert bir taş görünümü oluşturur. Bu durumda diş eti rahatsızlıklarına neden olur. Bu nedenle oluşabilecek diş taşlarının önlenmesi gerekmektedir.
Diş taşı oluşumunu önlemek için dişlerimizi her gün düzenli olarak ve diş fırçalama yöntemleri doğrultusunda fırçalamalıyız. Dişlerimizi fırçalayarak Diş Taşı oluşumunu azaltabilir ve yayılmasını engelleyebiliriz. Karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler ve asitli içecekler diş taşı oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle yediğimiz ve içtiğimiz yiyeceklere dikkat ederek diş taşı oluşumunu engelleyebiliriz. İnsanların salgılamış oldukları tükürükler gereğinden fazla olduğu takdirde diş taşı oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle gün içerisinde ağzınızı çalkalamanız ve ağız bakım sularını kullanmanız diş taşı oluşumunu engelleyebilir.
Diş Taşının Zararları Nelerdir?
Diş taşının zararlarını şu şekilde sıralayabilir;
- Diş taşı oluşan dişlerde diş kemikleri zarar görür ve dişlerin tutulmasını zorlaştırır. Bu durum zamanla dişlerin sallanmasına ve düşmesine neden olur.
- Diş taşları ağız kokusu yapar ve daha da artırır.
- Dişlerde oluşan diş taşları enfeksiyona neden olarak diş etlerinin zarar görmesine neden olur.
- Diş taşları temizlenmediği takdirde dişlerde kanama meydana getirebilir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Oluşan diş taşlarını fırçalayarak ya da diğer temizlik yöntemleri ile gidermeniz çok zordur hatta imkânsızdır. Bu nedenle diş taşlarını temizlemek için diş hekimlerine başvurmalısınız. Diş hekiminiz diş taşlarını şu şekilde temizlemektedir;
- Diş Taşı Temizliğinin ilk adımı diş taşlarının kazınmasıdır. Bu işlem ultrasonu makinelerin kullanılması ile gerçekleştirilir.
- Sonraki adım da dişlerin parlatılarak diş yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesi işlemi yapılır. Bu işlem yapılırken dişte kalan plaklar tamamen yok edilir. Bu sayede dişin daha sağlıklı olması ve gelecekte plak oluşumunun engellenmiş olması sağlanır.
Diş Taşı Temizliği sonlandıktan sonra iki üç gün içerisinde yiyeceğiniz soğuk ve sıcak yemeklere karşı biraz hassasiyetiniz olacaktır. Ancak bu iki üç gün içinde geçecektir. Diş hekiminiz bu konu hakkında ve Diş Taşı Temizliğini ne sıklıkla yapmanız gerektiğine dair sizi bilgilendirecektir.