En iyi ve lezzetli 5 sonbahar çorbası
![En iyi ve lezzetli 5 sonbahar çorbası](https://pekbilir.com.tr/wp-content/uploads/2024/01/En-iyi-ve-lezzetli-5-sonbahar-çorbası.png)
Sonbahar ve kış aylarında en iyi beslenme tercihlerinden biri olmasa da içinizi ısıtacak tercihler arasında çorbalar yer alır. Ön veya yardımcı yemek olarak adlandırabileceğimiz çorbalar, sıcaklık ve besleyici özellikleri ile havanın olumsuz etkilerine karşı bizleri korur.
Sıcak, doyurucu bir çorba, soğuk bir sonbahar için harika bir yemektir. Yılın bu döneminde çok fazla sebze çeşidi olduğu için farklı çorbaları denemeye değer. İşte en sağlıklı ve lezzetli sonbahar çorbalarından ilk 5’i.
Kabak püresi çorbası
Ne şekilde tüketilirse tüketilsin sonbahar kış aylarının en sağlıklı sebzelerinden biri kabaktır. T, A, K, E, B grubu vitaminleri, çinko, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, manganez, diyet lifi, faydalı asitler içerir.
Kabak, kan basıncını düşürür, su-tuz dengesini normalleştirir, sindirimi iyileştirir. Bağışıklık sistemini ve kalp kasını güçlendirir, vücudu toksinlerden ve toksinlerden arındırır. Ayrıca daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki fazla suyu uzaklaştırır. Yani, figürünüz için korkmadan doyurucu bir çorba yapabilirsiniz.
Tabii ki, bu sebzeden sıradan çorbalar da yapılabilir. Ancak püre çorbası çok yumuşak ve lezzetli çıkıyor. Kabak havuç, soğan, patates, Kudüs enginar, dolmalık biber, kabak, domates ile iyi gider. Kırmızı soğan ile herhangi bir seçeneği seçebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
6 diş sarımsak ve bir baş kırmızı soğanı doğrayın ve kızartın.
Bir kilogram doğranmış balkabağı ekleyin, 10 dakika kısık ateşte pişirin. Tavuk suyuna dökün, tuz, şeker, karabiber ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
Bir blender ile yumruklayın, biraz az yağlı krema ekleyin, ısıtın. Kavrulmuş kabak çekirdeği püresi çorbası ile servis yapın.
Bezelye Çorbası
Özellikle biraz kıyma veya et suyu kullanıldığında harika bir tercihtir. Türk toplumumuzda pek yapılmasa da yabacı toplumlarda besleyici olması nedeniyle tercih edilir.
Bezelye çok miktarda protein, lif ve ayrıca C, PP, E, B grubu, potasyum, magnezyum, fosfor vitaminleri içerir. Bu sebze görme, kemikler ve bağışıklık için iyidir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini düşürür.
Bezelyeden birçok farklı çorba yapabilirsiniz: sebzeli, etli, otlu. Tabii ki, etli yemek daha yüksek kalorili olacak.
Nasıl Yapılır?
500 gr sığır eti suyla dökün, soğan, defne yaprağı ekleyin.
15 dakika pişirin, soğanı ve defne yaprağını çıkarın. Ardından yarım bardak önceden ıslatılmış bezelye ekleyin. Neredeyse bitene kadar pişirin.
3 adet doğranmış patates, doğranmış soğan, 2 adet rendelenmiş havuç koyun ve 12 dakika pişirin. Üç doğranmış domates, tuz ve karabiber ekleyin. Ve 5 dakika içinde çorba hazır olacak.
Etli ve sebzeli İtalyan çorbası
Adı İtalyan çorbası olabilir. Ancak Türk damak tadına fazlasıyla uygun bir lezzettir. Birçok farklı sebzeyi kullanan mükemmel bir sebze çorbası. Zevkinize göre herhangi birini seçebilirsiniz, ancak kereviz, soğan, havuç, domates ve fasulye her zaman kullanılır.
Et veya sebze suyunda pişirebilirsiniz. İşin sırrı, sebzelerin eşit küpler halinde kesilmesi ve ardından kısık ateşte kaynatılması gerektiğidir. Ardından baklagiller ve aromatik otlar ekleyerek pişirin.
Nasıl Yapılır?
Soğanları, havuçları, kereviz sapını doğrayın, birkaç dakika pişirin.
Doğranmış kabak, 200 gr balkabağı, pırasa ekleyin, tuz ve biraz şeker ekleyin, yedi dakika daha pişirin. Aynı zamanda defne yaprağı, 200 gr fasulyeyi kaynar suya koyun ve neredeyse pişene kadar pişirin.
Doğranmış patates, karnabahar ekleyin ve 5-9 dakika pişirin. Hazırlanan sebzeleri, biberiyeyi, maydanozu, tuzu, biberi ve Hindistan cevizini yerleştirin.
On dakika daha pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek servis yapın.
Vazgeçilmezlerden: Mantar çorbası
Sonbahar ve kış aylarında birçoğumuz tarafından severek tüketilen ideal bir lezzettir. Bu nedenle, onlardan birçok yemek hazırlanır. Ve favorilerden biri mantar çorbası.
Mantarlar proteinler, amino asitler, florür, demir, kobalt, sodyum, fosfor, potasyum, su, lif, C, E vitaminleri ve B grubu içerirler. Et olmadan mükemmel şekilde doyururlar, kalp krizi riskini azaltır, kaygı ve tahrişi giderir, güçlendirir, güçlendirir. Bağışıklık sistemi, stresle başa çıkmaya yardımcı olur, kan basıncını normalleştirir, hafızayı geliştirir.
Mantar çorbaları en çok patates, havuç, soğan, kereviz, erişte ve peynirle hazırlanır. Ama başka seçenekler de var.
Rusya’nın Soğuğundan Bir Lezzet: Solyanka
Rus kökenli bir lezzet olan çorba, bir nevi sulu etli yemek olarak tarif edilebilir. Farklı lezzet arayanlar için besleyici yönüyle iyi bir seçenek olacaktır. Bu yemeğin ekşi bir tada sahip, kalın, doyurucu olduğu ortaya çıkıyor. Et, turşu, zeytin, limon kullandığınızdan emin olun. Ayrıca havuç ve soğan var. Tuzlu mantar, lahana turşusu, patates, fasulye kullanabilirsiniz.
Doyurucu yemek
Tam bir çorba olmasa da sulu yemeklerden sonbahar aylarında bonus olarak doyurucu bir yemek tercihiniz olmalıdır. Önden aldığınız çorba ile içinizi ısıtırken, etli kemikle yapılan bu yemekle karnınızı doyurabilirsiniz. Kemikte bulunan vitamin ve mineraller, sizi soğuk günlerde birçok mevsim hastalığına karşı koruyabilir.
300 gr etli kemiğe su ekleyerek, ateşe verin. Yaklaşık 15 dakika pişirin, eti kemiklerinden ayırın.
4 soğanı yarım halkalara kesin, kızartın. 4 salatalık turşusunu şeritler halinde kesin, soğanı koyun, 100 gr salça ekleyin ve 5 dakika kızartın.
Kemiklerinden ayrılan eti kesin ve 300 gr füme et suyuna ekleyin. Üzerine doğranmış havuç, 100 gr zeytin, kızarmış sebzeler, tuz, karabiber ve defne yaprağı koyun. 15 dakika pişirin. Limon dilimi ile servis yapın.