En Sağlıklı 6 Çilek Çeşidi
![En Sağlıklı 6 Çilek Çeşidi](https://pekbilir.com.tr/wp-content/uploads/2023/12/En-Sağlıklı-6-Çilek-Çeşidi.png)
ağlık için her türlü meyve ve sebze önemli bir yere sahiptir. Yaz aylarında severek tükettiğimiz çileklerde bunlardan biri olup, Türkiye’de de yetişen veya ihraç edilerek tüketilen sağlıklı çilek türlerine listemizde yer verdik.
Meyveler bir vitamin ve antioksidan deposudur. Bunları düzenli olarak yemek, tüm vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahip olacaktır. En faydalısı, doğal koşullarda olgunlaşan mevsim meyveleridir. Peki, En faydalı çilekler nelerdir?
1. Yaban mersini
Yaban mersini, serbest radikal mekanizmalarını bloke eden birçok antosiyanin içerir. Bu sayede kardiyovasküler ve onkolojik hastalık riskleri azalır.
Antioksidan koruma derecesi açısından yaban mersini ilk sırada yer almaktadır. Küçük gemilerin sağlığı için önemli olan çok sayıda siyanür içerir. İçinde sayısız vitamin var: bunlar B grubu vitaminleri, C vitamini, PP. Bu çilek türü, tip II diyabet hastası olanlar için bile diyete dahil edilebilir. Vücudun insülin duyarlılığını arttırdığı için kan şekeri seviyeleri üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.
Yaban mersini içinde birçok asit vardır. Benzoik, limon, elma, sirke ve nikotin içerir. Ve burada dikkatli olmalısın. Gerçek şu ki, metabolizma üzerinde iyi bir etkiye sahipler, ancak mide ile ilgili ciddi problemler, örneğin gastrit ve kolit durumunda, tüketimleri sınırlandırılmalıdır.
Böylece yaban mersini vücudun sağlıklı kalmasına ve en yaygın hastalıklardan korunmasına yardımcı olur, cildi pürüzsüz tutar.
2. Ahududu
Ahududu, oksidatif stresi engelleyen antioksidanlarda yüksektir. Kardiyovasküler problemlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur, tip II diyabet, aşırı kilo problemleri, Alzheimer hastalığı için faydalıdır.
Ahududu, açlıkla başa çıkmaya yardımcı olan peptin içerir, bu nedenle bu meyvenin kilo vermesi endikedir. Bu dut demir, bakır, çinko, kalsiyum ve A, C, PP vitaminleri bakımından zengindir.
Düzenli ahududu tüketimi, hipertansiyondan muzdarip olanlar üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Bunun nedeni, kalp fonksiyonunu iyileştiren ve kan basıncını normalleştiren ellagik asittir. Bu arada, ahududu çok fazla salisilik asit içerir. Ateş, baş ağrısı ile baş etmeye yardımcı olabilir. Sorunlu ciltler için de faydalıdır. Sivilceleriniz varsa, ahududu suyu ile losyon yapabilirsiniz.
3. Siyah frenk üzümü
Siyah frenk üzümü, C vitamini içeriğinde önde gelen meyveler arasındadır. Bu meyve, ağır metallerin tuzlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur, bu nedenle mesleki faaliyetleri nedeniyle vücuda girme riski ile karşı karşıya olan kişiler için endikedir.
Kuş üzümü karaciğer ve böbrekler için iyidir. Uçucu yağlar, fosfor ve tanenler sayesinde ahududu bilişsel yetenekleri geliştirir. Kilo almaktan korkmazsınız çünkü kalorisi düşüktür ve özellikleri sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Ancak gastrointestinal sistemi memnun etmemek için aşırı derecede eğilmemelisiniz. Bu meyve, mide ve ülserlerin artan asitliği ile taşınmamalıdır.
4. Kırmızı Dağ Çileği
Çilek çok fazla beta-karoten, demir, iyot içerir. PP, A, C, B grubu vitaminleri vücuda ondan girer.Tansiyon, ateroskleroz, huzursuz uyku ve tuz metabolizması ile ilgili problemler için faydalıdır.
Gastrit, kolit, ülser, dizanteri şikâyeti olanlar tarafından remisyonda yenebilir. Çilek, metabolizmayı hızlandırma ve peristalsis’i normalleştirme yeteneğine sahiptir. Bu arada çilek yapraklarından yapılan çay da faydalıdır. Diüretik, hemostatik, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Çilek gibi, hipertansiyon için faydalıdır.
5. Klasik Kırmızı Çilek
Klasik olarak tüketilen ve asıl çilek olarak bilinen meyve, sağlık açısından önemli faydaları ile dikkat çekiyor. Çilek, birçok kişinin favori meyvesidir. Kardiyovasküler sistemin durumu üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, toplam kolesterolü ve aterojenik fraksiyonları azaltır.
Tatlı olmasına rağmen, çilekler insülin duyarlılığını artırdıkları için şeker hastaları için faydalıdır. Ayrıca bağırsak hareketliliğini harekete geçirir ve aynı zamanda kalorisi düşüktür, bu nedenle kilo problemlerine neden olmaz.
Demir, bakır, potasyum, manganez, C vitamini, folik ve salisilik asit içerir. Bütün bunların bağışıklık ve kan üzerinde yararlı bir etkisi vardır. Çilek anemi, artrit, romatizma için endikedir.
Bu meyvenin hafif bir idrar söktürücü etkisi vardır ve vücuttan fazla sıvıyı atması gerekenler için faydalıdır. Çilek, patojenik mikroflorayı baskılayarak ağız boşluğunu ferahlatma gibi hoş bir özelliğe sahiptir. Ancak çileklerin alerjen olduğunu hatırlamak önemlidir, bu nedenle ölçülü ve dikkatli tüketilmelidir.
6. Kızılcık
Kızılcık, kalp ve kan damarlarının sağlığı için faydalı olan polifenoller içerir. Kızılcık tiroid bezi için de önemlidir. Kızılcık antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle kronik iltihabı azaltır ve kötü huylu tümörlerin ortaya çıkmasını önler.
Avantajlarından biri antibakteriyel özellikleridir. Fransız bilim adamları, idrar yolunda sorunlara neden olabilen E. coli’nin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğuna inanıyorlar. Ve Şilili bilim adamları, midede Helicobacter pylori’nin yaşamına müdahale ettiğine inanıyor.
Yana kızılcık ekşi tadı var onlar bu şekilde en yararlı olmasına rağmen, herkes, çiğ sever. Genellikle kızılcık, şeker ilaveli meyve içecekleri hazırlamak için kullanılır.
Bu çilek türlerinin özellikle mevsiminde doğal olarak yetiştirilmiş olarak tüketilmesi, sağlığımız açısından daha birçok fayda sağlamaktır.